Min en min is plus

Min en min is plus

Leestijd 2 min

Je mag het woke vinden, maar elk probleem kent een oplossing. Elke sector in Nederland kent haar eigen probleem. De bouwsector heeft stikstof, een CO2-probleem en financieringsproblemen. De landbouwsector kent ook grote uitdagingen, zoals het stikstofprobleem en de grote afhankelijkheid van Europese subsidies. Juist deze uitdagingen binden onze sectoren met elkaar. En woke of niet, deze uitdagingen zijn kansen! Immers, min en min is plus.

De bouwsector stevent af op één van de grootste crisissen sinds tijden. Dat zijn niet de enorme rentestijgingen en voorgenomen verhuurderheffing die de sector sinds kort treffen, maar hier gaat het om de naderende CO2 lockdown. Als we op de huidige manier blijven doorbouwen als in 2022 dan zijn we in 2030 door ons CO2-budget heen. Wordt 2030 dan het jaar dat er in Nederland niet meer gebouwd kan worden? Of vinden we tijdig een oplossing?

Nederland moet bodem- en watersturend worden. Dit heeft ook invloed voor de landbouwsector. Een sector die niet alleeen met stikstof- en fosfaatreductie wordt uitgedaagd, maar ook met de daling van de grondwaardespiegel, de afbouw van de veestapel en de daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Deze uitdagingen staan los van elkaar, maar de oplossingen kunnen de sectoren juist binden. Hoe mooi zou het zijn als de landbouwsector en bouwsector gaan samenwerken? De Nederlandse landbouwsector is een van de beste in de wereld. Laten we daarom deze kennis gebruiken om eigen grondstoffen te gaan verbouwen voor de productie van de 1 miljoen woningen met Nederlandse materialen, onder het motto: ‘Hier Groeien Woningen’. Met deze grondstoffen kunnen we ook bestaande woningen isoleren. In de toekomst zullen we op de materialen niet meer ‘Made in China’ zien, maar Made in Holland.

Een unieke samenwerking tussen boeren en bouwers biedt een lonkend perspectief voor twee sectoren die gekenmerkt worden door uitdagingen. We kunnen de economische hervorming zelf vormgeven, CO2 gaan afvangen met de verbouw van Nederlandse materialen en deze opslaan in onze nieuwe en bestaande gebouwen, werk maken van onze geopolitieke en Europese subsidie onafhankelijkheid. Dit alles kan leiden tot Carbon Credits voor de landbouwsector, prijsstabiliteit van Nederlandse grondstoffen, maar bovenal een sterke Nederlandse economie gebaseerd op grondstoffen. Onze akkers worden als grondstofmijnen van de toekomst waarbij we CO2 positieve bedrijvigheid creëren en onze biodiversiteit gaan herstellen met behoud van inkomen van alle betrokken partijen. Woke of niet woke, een perspectief dat het verdient om 100 procent voor te gaan.

Delen:
Onno  Dwars

Onno Dwars

CEO Ballast Nedam Development, Ballast Nedam

Gepubliceerd op
Permalink

Meer visie

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven