In Eindhoven komen 11.000 'groene' woningen

In Eindhoven komen 11.000 'groene' woningen

Leestijd 4 min

De Eindhovense corporatie Trudo en bouwer en ontwikkelaar Hurks willen de komende jaren inzetten op ‘groene’ woningen. Beton en steen, waarbij veel CO2 vrijkomt, maken daarbij plaats voor natuurlijke bouwmaterialen zoals stro en hout.

Het jaar 2035 staat als ambitieuze stip aan de horizon. Tot dat jaar wil de corporatie zo’n 11.000 woningen bouwen. Vanaf 2027 wil Trudo nog slechts minimaal beton gebruiken en zoveel mogelijk natuurlijke, goed isolerende bouwmaterialen. ,,In dergelijke woningen met een goed binnenklimaat heb je genoeg aan een klein warmtepompje. Dus lage woonlasten”, aldus Trudo-directeur Jos Goijaerts. Tijdens de Dutch Design Week werd op vrijdag 27 oktober een presentatie gegeven (foto).

10 miljoen kilo CO2 per jaar

Nu nog stoten de woningen van Trudo samen zo’n 10 miljoen kilo CO2 per jaar uit, met een gasverbruik van 4 miljoen kuub per jaar. In 2035 mag er geen grammetje CO2 meer vrijkomen, aldus Marcel van Dooremalen, adviseur vastgoed bij Trudo. Als eerste project gaat Trudo achttien woningen bouwen volgens het ‘Da Vinci Green-concept’ van Hurks. Daarin zijn biobased materialen verwerkt als hout en stro, maar ook vlas, hennep en olifantsgras.

De nieuwe panden nemen volgens Hurks en Trudo meer CO2 op, dan dat ze uitstoten. Dat compenseert de emissie van bestaande, nog niet verduurzaamde huizen, waardoor de ‘nul’ in 2035 in zicht moet komen, aldus Van Dooremalen.

Mainelaan

Met woningcorporaties in Brabant is overeengekomen dat de komende jaren stapsgewijs meer woningen worden geïsoleerd met natuurlijke materialen. Ook in de nieuwbouw zal het gebruik daarvan toenemen. Een eerste biobased bouwproject gaat volgend jaar van start aan de Mainelaan in de wijk Achtse Barrier. ,,Een project dat weliswaar beperkt is in omvang, maar wel een fantastische testcase vormt”, betoogde Goijaerts deze week tijdens een event in het kader van de DDW op Strijp-S.

Biobased en circulair bouwen, met tweedehands materialen, is wel duurder dan de traditionele manier. ,,Ongeveer tien procent”, schetst Goijaerts. ,,Dat wordt voor een deel opgevangen met MIA-subsidies (milieu-investeringsaftrek, red.). Daardoor zijn de bouwkosten heel acceptabel.”

Als we dit op een goede manier uitrollen, komt er ook een mooi, nieuw verdienmo­del voor boeren

Rik Thijs, wethouder

Wethouder Rik Thijs (Klimaat, energie en groen), die het event opende, is enthousiast. ,,Als we dit op een goede manier uitrollen, komt er ook een mooi, nieuw verdienmodel voor boeren”, zei hij. Thijs doelde daarbij op de verbouw van de benodigde gewassen.

Niet brandgevaarlijk

In de achttien sociale huurwoningen aan de Mainelaan – ‘CO2-positief’ – worden de nieuwe materialen toegepast. Jan Walrecht van Strotec legde uit hoe de muren van stro vocht opnemen, maar het ook weer uitstoten. ,,Brandgevaarlijk zijn ze niet, omdat het stro zo verdicht is. Alleen de buitenzijde zal bij een brand zwart blakeren, maar het vuur kan niet verder bij gebrek aan zuurstof.”

Gevels van de woningen aan de Mainelaan worden bekleed met op stenen lijkende ‘mineralenstrips’. ,,Het voordeel van dit materiaal is dat het niet gebakken hoeft te worden, waardoor ook geen uitstoot meer vrijkomt. Al bij een temperatuur van 60 graden worden de strips hard en kun je ze toepassen.”

Doordat muren waarin stro is verwerkt lichter in gewicht zijn, kan ook de fundering lichter worden uitgevoerd. ,,En dat betekent ook weer minder CO2.”

Goijaerts: ,,De voordelen van deze nieuwe materialen en werkwijze zijn legio. Maar de praktijk moet bewijzen of het inderdaad allemaal werkt, zoals we hopen en verwachten.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Foto: Bas Gijselhart

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer project

Founding Partner

Rabobank

Partners

Boeren voor biobased bouwen
Nieuwe Oogst
BO Akkerbouw
Building Balance

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven