Bioboerderij Oosting start kringlooplandbouw

Bioboerderij Oosting start kringlooplandbouw

Leestijd 6 min

Jaren geleden stapten Harro en Bernice Oosting over op biologisch kippenhouden en biologische akkerbouw. Nu lonkt de kringlooplandbouw én willen ze grondstofleverancier voor de biobased bouw worden. Harro Oosting: "Met hulp van de Rabobank konden wij op het juiste moment instappen."

Het roer moet om

Harro en Bernice Oosting weten hoe je het roer omgooit. In 2005 namen zij de boerderij met akkerbouw en kippenhouderij over van Harro’s ouders in het Drentse Zwinderen. De financiële crisis van 2008 raakte hen hard. Het kippenhouden op de oude manier werd te duur, en dus moest er een ander plan komen. In overleg met hun toenmalige Rabobankadviseur stapten ze over naar een biologische kippenhouderij. In 2012 kwam daar ook nog biologische akkerbouw bij.

“Biologisch boeren is arbeidsintensiever, maar we zorgen nu veel beter voor de bodem.”

Om naar bioboeren

‘De overgang naar biologisch was zwaar’, vertelt Harro. ‘Het duurt namelijk twee jaar voordat je grond klaar is voor biologisch kippenhouden. Dat zijn twee jaren waarin de opbrengsten nog laag zijn, terwijl we wel pacht moesten betalen. Dat gold ook toen we overgingen op biologische akkerbouw. In goed overleg met Rabobank lukte het om die jaren door te komen.’

En dan is er ook nog een totaal andere werkwijze die bij biologisch boeren hoort. ‘We moesten veel bijleren over zaaien, grondbewerking en onkruidbestrijding. En hele andere gewassen planten die beter bij onze grond passen. We gingen van aardappelen en bieten naar pompoen en bieslook.’ Bernice: ‘Biologisch boeren is arbeidsintensiever, maar we zorgen nu veel beter voor de bodem. En al snel bleek dat we op deze manier echt prachtige producten van ons akkers haalden.’

Eigen meerwaarde

Inmiddels geven de Oostings hun eigen draai aan het bioboeren. Zo verpakken én verkopen ze een deel van de biologische eieren van hun 12.000 scharrelkippen zelf. Daarmee verkorten ze succesvol de keten. Op de doos prijkt het speciale Ei van Dichtbij-logo, dat hun dochter heeft vormgegeven. Harro: ‘We verkopen onze eieren op ruim veertig plekken door heel Nederland. En bijna wekelijks melden zich nieuwe verkooppunten. We zijn actief op social media, dus veel nieuwe klanten vinden ons via onze Facebook- en Instagrampagina.’

Mooie producten

Naast kakelvers in een doosje van tien, verlaten de biologische eieren van Harro en Bernice sinds 2021 ook nog op een andere manier het erf. Namelijk als tokkelroom – een eierlikeur die lijkt op advocaat, maar dan met een lager alcoholpercentage. ‘Het begon als een grapje’, vertelt Bernice. ‘Maar de animo was zo groot dat we inmiddels een productieruimte met pasteuriseerketels hebben ingericht. Nu kunnen we in een sessie van 600 eieren 55 liter tokkelroom maken. Een mooie bijverdienste, al zit voor ons de meerwaarde vooral in het maken van een prachtig product met eieren van eigen grond. Zo weten we zeker dat er veel voedingsstoffen in zitten en dat het op een eerlijke manier wordt gemaakt.’

“Met vezelgewassen als hennep, vlas of zonnekroon, kunnen wij biobased grondstoffen aan de bouw leveren om zo hun emissies te verlagen.”

Meer hectares

Nu zijn Harro en Bernice klaar voor de volgende grote verandering: een uitbreiding van hun boerderij. ‘We wilden al heel lang onze kringloop rondkrijgen door zelf biologische mais en tarwe te verbouwen voor onze kippen. Maar daarvoor hadden we wel meer grond nodig’, vertelt Harro. Die kans deed zich eind 2022 voor toen hun rentmeester ASR aangaf 30 hectare extra grond te kunnen verpachten. Bijna een verdubbeling qua landbouwgrond. ‘Dat betekent wéér een grote verandering en een zware overgangsperiode van twee jaar, waarin we de grond moeten prepareren,’ stelt Harro. ‘Maar dat is het meer dan waard om onze kringloop rond te krijgen.’

Een rond verhaal

Dankzij de extra grond kunnen de boeren straks nóg een stapje verder gaan en biobased gewassen telen. ‘Denk bijvoorbeeld aan vezelhennep, vlas of zonnekroon’, vertelt Harro. ‘Daar kun je isolatiemateriaal van maken, wat weer een natuurlijke grondstof vormt voor de bouwsector. Zo kunnen we dus helpen om de uitstoot van emissies binnen de bouw te verminderen. De vraag is nu nog wel hoe we hier als boer goed aan kunnen verdienen. Dat onderzoeken we nu samen met de bank.’

“We verwachten dat de vraag naar biobased grondstoffen zo groeit, dat het rendabel wordt voor bioboeren.”

Blik op de toekomst

Bert Sieben is de adviseur Food & Agri die Harro en Bernice begeleidt. ‘Als bank zijn we gericht op duurzame landbouw. Naast financiële ondersteuning helpen we Harro en Bernice ook met kennis en ons netwerk. In het geval van biobased gewassen is het nog moeilijk om de toekomst te voorspellen. Daarom heb ik ze aan onze sectormanager Food & Agri gekoppeld. Zij heeft dankzij gesprekken met de overheid, bouw- en landbouwsector veel kennis over het potentieel van dit soort gewassen.’

Momenteel is de prijs die de bouw Harro en Bernice voor dit soort gewassen wil betalen bijvoorbeeld nog te laag voor een interessant businessmodel. Bert: ‘Maar we verwachten wel dat vanwege de forse klimaatdoelstellingen voor de bouw de behoefte aan biobased grondstoffen op korte termijn groeit. Vezelgewassen kunnen dan een goede rol vervullen én bijdragen aan een betere bodemkwaliteit. We verwachten dat boeren als Harro en Bernice daar een rendabel verdienmodel van kunnen maken. Harro: ‘Deze markt verandert heel snel, we zitten nu in een omschakelingsperiode. Ik weet zeker dat wij met hulp van de bank op het juiste moment kunnen instappen.’

Bron: Rabobank

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer project

Founding Partner

Rabobank

Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Faay Vianen B.V.

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven