Olst is 9 biobased sociale huurwoningen rijker

Leestijd 1 min

In Olst zorgde corporatie SallandWonen, in samenwerking met Tala, voor negen biobased sociale huurwoningen. De woningen worden in de fabriek gemaakt, bestaan voor 90% uit biobased materialen en kunnen gedemonteerd en hergebruikt worden, als dat noodzakelijk is in de toekomst.

Video: Biobased Tala-woningen opgeleverd in Olst, via Tala, YouTube

Ieke Selen, oprichter van Tala, vertelt over de oplevering van de woningen: “Ze zijn volledig in de fabriek gebouwd, met de laatste handelingen op de bouwplaats.” Er is niet alleen aandacht besteed aan de warme jas en de energiezuinigheid van de woningen. Hilco Haarsman van SallandWonen trekt het onderwerp graag breder: “De woningen zijn voor 90% opgebouwd uit hernieuwbare materialen en we zorgen voor natuurinclusiviteit, bijvoorbeeld door nestelgelegenheid.” Dat is integrale duurzaamheid, zo oordeelt Haarsman.

Even wennen

Selen weet meer over de materialen die worden toegepast: “De woningen zijn van hout gemaakt. Daardoor slaan we schadelijke broeikasgassen op. Maar liefst 400 ton CO2 voor deze woningen.” Er wordt Cross Laminated Timber (CLT) toegepast in de modules van de woningen en de gevel is van hout en bamboe. Dat is wellicht wennen voor bewoners, die traditionele materialen gewend zijn, maar volgens Selen wordt er niets ingeboet op comfort en esthetiek: “De woningen zien er ook nog eens geweldig uit.”

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven