Opleiding biobased bouwen?

Opleiding biobased bouwen?

Leestijd 2 min

Marjet Rutten zit in een appgroep van de Gideon Materialentribe met allemaal gepassioneerden voor biobased bouwen. Dat de behoefte aan kennis over biobased bouwen groter is dan de 127 deelnemers in de appgroep bleek uit haar bericht op LinkedIn.

Een vraag die in de appgroep werd gesteld: "Ik zou graag een cursus doen naar biobased bouwen die een stukje verder gaat dan de basis. Het echt begrijpen van faseverschuiving, damp-open bouwen en wat voor varianten er allemaal zijn etc. Hebben jullie nog goeie tips?"

Wat kwam er binnen aan antwoorden en suggesties (verrijkt met recente suggesties):

De masterclass Bouwbiologie bij Eberhard Dijkhuis kreeg veel duimpjes De opleiding BauBiologie is zeker interessant, maar een opleiding van minstens 1-2 jaar. Van de opleiding BauBiologie zijn dan met name module 1-3 interessant. Bij het Institut Baubiologie und Nachhaltigkeit kun je voor € 2.500 de volledige online opleiding naar Bouwbioloog IBN volgen (in het Duits of Engels). Dan ben je officieel Bouwbioloog IBN. De passiefhuis opleiding van Stichting KERN werd ook getipt. Je kan de opleiding bij KERN zelf volgen maar ook Hogeschool Windesheim biedt hem aan. Een online cursus over ecologisch isoleren van Ecobouwschool. 'Biobased in de praktijk' training van de BNA bestaat uit twee delen. De meer praktische en de introductietraining. Ook interessant is de opleiding Houtbouw voor constructeurs die ook voor architecten interessante modules bevat. https://www.hti-opleidingen.nl/opleidingen/houtbouw-voor-constructeurs De BioBeest Academie is een plek voor zelfstudie waar je veel praktische en theoretische informatie vindt over biologische bouwmaterialen. Ook voor renovatie en na-isolatie. Alles wat je nodig hebt om zelf ecologisch te bouwen. Deze MOOC videocursus gaat over biobased bouwen. Hij lijkt gericht op hbo/wo bouwkunde studenten, maar anderen kunnen er vast ook iets mee. Ook EcoBouwSalland biedt workshops aan. Maar ik krijg een privacyfout als ik er op klik. Misschien lukt het jullie? ORGA research kan gericht 1 op 1 iets betekenen zeker als mensen specifieke zaken willen weten.

Heb jij nog tips voor een opleiding? Geef ze dan door aan Marjet Rutten, mail: [email protected]

Wil je meer weten over biobased bouwen? Het programma van Building Balance zet zich hiervoor in. Als je deze vragenlijst invult, dan wordt je op de hoogte gehouden en kun je ook actief onderdeel worden van ketens.

Met dank aan Ralf van Tongeren, Joost van der Waal, Jos Mulder, Emma Lucassen en Norbert Schotte voor het opzetten van de appgroep.

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven