Vezelteelt maakt nieuwe toekomst mogelijk

Vezelteelt maakt nieuwe toekomst mogelijk

Leestijd 1 min

Vezelgewassen zouden de oplossing kunnen zijn voor de bouwsector en een deel van de landbouw een nieuwe toekomst kunnen geven.

In de zoektocht naar een perspectief voor de landbouw is er steeds meer aandacht voor vezelgewassen. De gewassen vragen minder van de bodem, leggen CO2 vast in de grond en materialen, verminderen stikstofuitstoot en kunnen nitraatuitspoeling tegengaan. Vezelteelt of biobased gewassen passen niet alleen uitstekend in een nieuw landbouwperspectief, de bouwsector kan daarmee met veel minder CO2-uitstoot verder bouwen. Maar dat vraagt wel een ander denkkader van de bouwsector en overheid. Ook vraagt het een ander denkkader van de voedselproductiesector.

Vezelgewassen

Jan Willem van de Groep, kartrekker van Building Balance., probeert daarom boeren aan de keukentafel enthousiast te maken. Dat gesprek gaat al snel over verdienvermogen en maatwerk. 'Geen boer is hetzelfde. De een heeft net het bedrijf overgenomen en legt de puzzel hoe hij of zij aan verplichtingen kan voldoen, de ander denkt na over stoppen en wil de grond productief houden. 'Een akkerbouwer zal de opbrengst van een vezelgewas volgens Van de Groep al snel vergelijken met de opbrengst van bijvoorbeeld uien en aardappels. 'Boeren gaan echt niet allemaal in één keer om. Maar we zien wel interesse en sommigen zijn bereid al op kleine schaal met vezelgewassen te experimenteren.'

Volgens Building Balance bieden vezelgewassen meer mogelijkheden voor de combinatie van primaire gewassen en rustgewassen. Ze kunnen namelijk worden ingezet op zowel droge als natte grond.

Lees het volledige artikel hier.

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven