Ecologische woning van hout

Ecologische woning van hout

Leestijd 1 min

Geïnspireerd door de vorm van een voormalige woonboerderij kon in Eemnes vanuit een ecologische visie een moderne woning van hout worden gebouwd.

Kenmerkend is het dak van plato hout dat zich over de woning vouwt en in de loop van tijd op natuurlijke wijze vergrijsd is. Het ruime dakoverstek is niet alleen een stilistische ingreep maar vormt ook een vaste zonwering tegen overvloedige zonnewarmte in de zomermaanden.

Robuuste uitstraling

Met een grote houten spantconstructie kon het open ruimte gevoel worden gecreëerd waar de opdrachtgevers naar verlangden. Het spel tussen de zichtbaar gebleven massieve houten balken van de constructie en de zware ijzeren knooppunten geven het interieur een robuuste uitstraling. De opdrachtgever heeft overigens zelf de smeedhamer ter hande genomen om de ijzeren verbindingen te smeden. De hele constructie is dampopen en geïsoleerd met houtvezel wat resulteert in een gezond en fris binnenklimaat.

Het woonhuis heeft een constructie van volhouten inlands Douglas spanten. Als een deken eromheen is vervolgens de houtskeletbouw geplaatst, geïsoleerd met houtvezelisolatie. Voor de onderzijde van het plafond is gebruik gemaakt van vuren planken met een whitewash afwerking die verticaal de richting van de spanten volgen. Het plato hout op dak en gevels is veredeld via kook- en bakprocessen zonder chemische toevoegingen. Een prima milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Verder is de binnentrap interessant om te noemen. Eenvoudige dikke balken, op hun plek gehouden door de stalen strips.

Bron: ORGA Architect

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer project

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven