Miscanthusteelt uitbreiden op grote schaal

Miscanthusteelt uitbreiden op grote schaal

Leestijd 1 min

Het snelgroeiende gewas miscanthus neemt vier keer zo veel schadelijke broeikasgassen op als een regulier bos. Carbon Farmers deed een succesvolle pilot met dit gewas en wil de teelt op grote schaal uitbreiden.

Om dat te realiseren kondigt de organisatie een samenwerking aan met Cradle Crops en Miscanthus-Agri. Carbon Farmers initieerde verschillende projecten die met het gewas werden gerealiseerd. Business developer Lars Hillewaere van Carbon Farmers: “25 ondernemers teelden miscanthus met succes en stapten in op het verdienmodel.” Daarnaast stelt Carbon Farmers ondernemingen in staat om koolstofcertificaten te kopen, waar boeren van profiteren: “Diverse bedrijven toonden interesse in het aankopen van de hierdoor uitgegeven koolstofcertificaten, wat de duurzaamheid van dit gewas benadrukt.”

Deskundige begeleiding

Uit de pilotfase kwam ook een behoefte naar voren: ondernemers die miscanthus willen telen verlangen naar meer deskundige begeleiding gedurende de aanplant en de teelt. Met name het eerste jaar na aanplant is cruciaal gebleken voor een goede oogst. In Cradle Crops en Miscanthus-Agri vond Carbon Farmers de partners om deze uitdaging en kennisvraag in te vullen.

Ondersteuning

Cradle Crops begeleidt boeren bij de opstart van de teelt en is voortdurend op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden binnen de biobased economie. Zoals het verwerken van miscanthus tot hygiënepapier. En Miscanthus-Agri, een samenwerking van beginnende en ervaren kwekers uit Noord-Brabant ondersteunt boeren die met het gewas willen starten, met plantmateriaal en teeltadvies. Net als Cradle Crops is ook Miscanthus-Agri bezig met het opzetten van nieuwe ketensamenwerkingen om het gewas zo hoogwaardig mogelijk in te zetten als biobased grondstof.

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer artikel

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven