Innovatie en samenwerking in de biobased keten

Innovatie en samenwerking in de biobased keten

Binnen de ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen wordt een duurzame leefomgeving voor iedereen als doel aangehouden. Ketenpartners van de ketensamenwerking nemen je mee waarom zij versnellen op de route van plan naar pand. Dit keer aan het woord: Hemink Groep.

Er ligt volgens Rutger Vrielink van Hemink Groep een enorme verduurzamingsopgave voor onze voeten, die niet alleen over energie gaat: “Materialen hebben een cruciale rol. Terwijl de focus vaak ligt op energieverbruik binnen woningen, blijft CO2-reductie tijdens bouw- en verduurzamingsprocessen veelal onderbelicht. Om dit tij te keren willen wij ons steentje bijdragen met circulaire oplossingen.”

De Hemink keuze: circulair aanbod

Rutger gaat verder over hoe Hemink zich onderscheidt: “Door niet alleen standaardproducten te adviseren richting opdrachtgevers, maar ook door ‘de Hemink keuze’ aan te bieden. Deze omvat biobased en circulaire oplossingen, zoals biobased verf en kit, circulair glas, biobased dakbedekking en inblaasisolatie met biobased vezels. Maar we gaan nog een stap verder.” Het bedrijf streeft naar onderhoud en renoveren binnen het carbonbudget en gezonde duurzame keuzes. “De voordelen van deze aanpak zijn talrijk, waaronder een betere temperatuurregulatie en vochtbeheersing in woningen, evenals een verminderde CO2-uitstoot en milieu-impact, 15% lagere TCO voor opdrachtgevers en het versterken van de lokale economie.”

Krachten bundelen

Hemink omarmt de route van plant tot pand. Met een jaarlijkse verduurzaming van meer dan 1500 woningen, streeft Hemink ernaar om deze verantwoordelijkheid te delen binnen de keten. Rutger: “We zien samenwerking in de biobased keten als cruciaal. Dat zie je ook terug in ons motto ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’. In deze visie draait het om het leveren van toegevoegde waarde vanuit ieders eigen kracht. Het gaat om samenwerking om tot een goed biobased eindproduct te komen. Als je goed kunt delen, kun je immers ook vermenigvuldigen.” Rutger gelooft dat gezamenlijke inspanningen niet alleen de duurzame ontwikkeling bevorderen, maar ook de hele sector naar een hoger niveau tillen.

Innovatie met lokale ondernemers

Hemink is nauw betrokken bij het verkennen van kansen om biobased materialen lokaal te verbouwen en te verwerken, met als doel een duurzame en professionele aanpak te ontwikkelen. Dat komt zowel boeren als opdrachtgevers ten goede. Hierbij wordt geïnvesteerd in de lokale gemeenschap en er wordt zorggedragen voor het welzijn van de boeren. Rutger vertelt: “Hemink gaat nu een stap verder, door twaalf hectare grond te benutten om de effecten te onderzoeken. In samenwerking met twee lokale boeren wordt hennep verbouwd, waarvan de materialen vervolgens worden ingezet voor isolatiedoeleinden. De focus ligt op het onderzoeken van de mogelijkheden om deze processen op lokale schaal te verwerken. En door gewoon te doen!”

Nieuwe energie

Rutger merkt dat het streven naar duurzaamheid zowel externe als interne gevolgen voor Hemink heeft: “Met name in projectuitvoering is een duidelijke verschuiving merkbaar. Medewerkers worden bijgeschoold en zowel ontwerp als uitvoering vereisen een nieuwe aanpak. Hemink profiteert van deze verandering. Het nastreven van het goede geeft niet alleen energie, maar brengt ook enthousiasme en plezier voor medewerkers met zich mee. Vooral wanneer er wordt samengewerkt met lokale partners en je als één team werkt aan biobased verbouwen.”

Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer nieuws

Founding Partner

Rabobank

Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Faay Vianen B.V.

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven