Zoektocht naar duurzaam bouwmateriaal

Zoektocht naar duurzaam bouwmateriaal

Leestijd 3 min

Een boer die gewassen teelt waarvan het restproduct te gebruiken is als bijvoorbeeld gevelbekleding in de bouw. Het klinkt als de ideale combinatie voor zowel de bouwsector als de agrarische sector. 

Voor Johan Riezebos (foto) van Ter Steege Bouw in Rijssen is het veelbelovend, maar zijn er nog wel wat zaken die goed moeten worden geregeld voor je van een constante en duurzame samenwerking kunt spreken. Riezebos is adviseur innovatie en betrokken bij verschillende projecten om de bouw te verduurzamen. "De bouwsector is eigenlijk heel vervuilend. Kijk naar de productie van cement, dat veroorzaakt ontzettend veel CO2, dat is een broeikasgas. Dus zoeken we al jaren naar verbetering. Zo wordt dit project in Hengelo deels met pre-fab bouwelementen gebouwd. Dat zijn vooraf in elkaar gezette delen. Zo voorkom je extra beweging richting en op de bouw, maar het kan altijd beter. Hiernaast gebruiken we kalkzandsteen. Dat is al milieuvriendelijker, maar ook dat kan nog beter."

Bio Based Bouwen

Riezebos werkt ook twee dagen bij Saxion Hogeschool om onderzoek te doen naar de mogelijkheden en voorwaarden van biobased bouwen voor grootschalige bouwprojecten. "Wat je wil is de constante beschikbaarheid van kwalitatief materiaal om seriematig te bouwen. Woningen zijn al duurder geworden, dus moet biobased bouwmateriaal betaalbaar zijn en veilig. En de boer moet er geld mee kunnen verdienen, anders verbouwt niemand het. Het moet voldoen aan allerlei eisen. De wet en regelgeving zit je in de praktijk wel eens in de weg. Je zou niet voor elk project met biobased materiaal apart certificaten moeten aanvragen. Dat moet goed geregeld zijn." Ook bij de samenstelling van bouwmateriaal moet je volgens Riezebos goed kijken of isolatiemateriaal dat duurzaam is geteeld niet verwerkt wordt met chemische elementen. "Het moet ook aan het einde van de bouw nog herbruikbaar zijn en niet in een verbrandingsoven gaan. Samen werken we naar meer circulaire bouw."

Zonnekroon

In Lattrop staat het gewas zonnekroon op een aantal hectares. Het is een meerjarig gewas, gaat zeker twintig jaar mee en wortelt zeer diep. Het houdt CO2 vast en is geschikt als mengvoer voor bijvoorbeeld melkkoeien. De stengels van de plant bevatten veel houtvezels die je kunt gebruiken voor de productie van verpakkingen of bouwmaterialen. Teeltadviseur en zadenhandelaar Peter Schreurs is enthousiast. "Het gewas heeft veel minder bewerking nodig. Je zaait het in, bemest het en oogst het een keer per jaar. Je hoeft het niet te bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Opnieuw inzaaien hoeft niet, het gewas staat twintig jaar. Dit heeft zoveel voordelen voor de kwaliteit van de bodem en biodiversiteit. Ik zie het ook als alternatief verdienmodel voor boeren. Ze halen veevoer dichtbij en verbouwen gewassen voor derden. Nu nog op kleine schaal, maar we moeten het gewas leren kennen en het verder ontwikkelen." In Duitsland staat zonnekroon, ook wel silphie genoemd, op honderden hectares. In Nederland is het nog vrij nieuw. "Nu wordt het veelal gebruikt om biogas van te maken, maar denk aan gevelbekleding of verpakkingen. Je hoeft er als boer weinig aan te doen, laat de natuur zijn werk doen." Riezebos is bekend met het gewas en ziet zeker mogelijkheden. Hij blijft alleen wel kritisch als het gaat om de beschikbaarheid van biobased materialen. "Natuurlijk boeken we vooruitgang en dat is goed, maar we zijn er nog niet. We moeten zorgen voor betere afstemming tussen de partijen en meer kennis vergaren. Boeren kunnen ons helpen huizen te verbouwen en zo pakken we gezamenlijk bijvoorbeeld het stikstofprobleem en de uitdaging voor verbetering van de biodiversiteit aan."
Bron: TV Oost
Tekst: Chantal Everaardt
 
Delen:

Gepubliceerd op
Permalink

Meer visie

Founding Partner

Rabobank

Content Partners

BO Akkerbouw
Boeren voor biobased bouwen
Building Balance
Nieuwe Oogst

Initiatiefnemers

Ballast Nedam Development
LTO Bedrijven
Merosch
SWP
Terug naar boven